Dagens Industri - DI Debatt

Dagens industri, ofta förkortat Di, är en svensk näringslivsinriktad dagstidning som grundades 1976.

(Debattartikel i Dagens Industri, 10 juli 2023.) Det finns en föreställning i den rättrådiga debatten och nyhetsbilden att det goda statsrådet är en person totalt avskild från kontaktytor. Han eller hon sitter där och tar upplysta beslut, i oväld. Allt annat är korrupt, skriver docenten och debattören Hans Bergström.

I en debattreplik 15 sep 2022, några dagar efter riksdagsvalet 2022, skrev Hans Bergström om hur Lärarförbunden vill förbjuda huvudmännen för skolor där åtta av tio friskoleelever går, alla som drivs i den beprövade formen aktiebolag. De empiriska beläggen för att förbudet skulle leda till en bättre skola är selektivt sökta för att stödja en redan intagen ståndpunkt, skrev Hans.

En regering måste göra vad den måste, innan den kan göra vad den vill. Om en kris slår till för landet, hjälper det inte mycket att svara att man är i färd med att genomföra partiprogrammen. Verkligheten måste hanteras, och på detta döms en regering, mer än på något annat, skrev Hans Bergström i den här debattartikeln från 7 oktober 2022, några veckor efter valet 2022.