Trump efter 100 dagar
28 april 2025
Kategorier
InläggREFLEKTION. Många beskriver Donald Trumps diktatoriska tendenser, men vi behöver komma ihåg att amerikansk demokrati är extremt opinionskänslig. Även en president som Trump behöver folkligt stöd. En rad tunga opinionsmätningar 100 dagar in på hans andra mandatperiod visar att det stödet nu faller. En dominerande orsak är Trumps handelskrig, som också spiller över på väljarnas bedömning av hur han sköter ekonomin. Ett genomgående mönster i den senaste veckans mätningar är att ca två tredjedelar av den amerikanska väljarkåren ger Trump underkänt i hans politik för tullar, inflation och ekonomin som helhet. Liknande tal gäller för utrikespolitiken som helhet.
Mark Penn, den erfarne opinionsanalytikern, konstaterar (Wall Street Journal, 24 april) att Trump väsentligen har sina väljare med sig i vad han gör för att få kontroll på den illegala invandringen, liksom i åtgärderna mot ”woke” och för att vända ut och in på statsapparaten. Men när det gäller handelskriget är reaktionen en annan. Folk förväntar sig att det leder till högre priser i affärerna och stora störningar i ekonomin. Och då har de inte sett mycket än. Först nu i maj-juni börjar effekterna komma. När båtar med varor från Kina börjar utebli i de amerikanska hamnarna, kan det också bli en ”supply side chock” av samma slag som under pandemin, rentav med fysisk varubrist i butikerna under sommaren.
Kasten i genomförandet sänker också förtroendet för administrationens kompetens. De bryter vidare förtrollningen kring Trumps påstådda skicklighet som förhandlare. Sanningen är att Trump är en usel förhandlare. Därvidlag synar Kina nu hans kort. Trump är okunnig i sakfrågorna, bygger överdrivna förväntningar som utfall jämförs med (”inflationen kommer att sänkas genast”, ”jag kommer att ordna fred i Ukraina på en dag”) och skapar ett tidstryck på sig själv som är större än på sina motparter. Varför ska Kina ställa upp på att låta Trump utropa en snabb seger, när Högsta Domstolen kan komma att underkänna den konstitutionella grunden för de drastiska tullhöjningarna? Handelsunderskott som har funnits i årtionden uppfyller inte lagens krav på ”emergency” som grund för att presidenten ska ha rätt att ändra hela tullpolitiken på egen hand, utan kongressen.
Om andra länder orkar hålla ut ytterligare en tid, kommer Trump att stå där tomhänt inför de amerikanska väljarna, samtidigt som priserna ökar, ekonomin stagnerar och investeringar bromsas av kaos och osäkerhet. Då är det Trump som tvingas blinka.
Republikanska kongressmän kommer inte att vara lika tysta som hittills när de ser majoriteten i Representanthuset försvinna, kanske även i Senaten nästa år. Det kan också äventyra ”the big beautiful bill” rörande skatter, försvar och invandringspolitik som kongressen arbetar febrilt med i dessa månader. På rivstarten de första 100 dagarna kan följa politiskt sammanbrott. I den processen kommer Trump att behöva retirera.
Håll ögonen på när Trumps genomsnittliga andel ”approval” i opinionsmätningarna når under 40 procent. I fyra av de tyngsta mätningarna låg han under helgen på 41-42 procent, den lägsta efter 100 dagar för någon president i modern tid.
Även i ett polariserat politiskt klimat: räkna inte ut omdömet hos de amerikanska väljarna.