REFLEKTION. Under det senaste året har medierna ohämmat spritt lögner om friskolor. Som grundare av den ledande fristående huvudmannen inom grundskolan, Internationella Engelska Skolan, har de personliga angreppen på Barbara Bergström varit omfattande. Mediernas Etiknämnd klandrar nu tidningen Flamman för att ha åsidosatt god publicistisk sed och för att ha ”orsakat personen en oförsvarlig publicitetsskada”.

I det här fallet var det en ledare, skriven av Leonidas Aretakis, som fälldes. Aretakis är chefredaktör och ansvarig utgivare på socialistiska Flamman (med lång stalinistisk historia), tillika fast medarbetare på DN:s kulturredaktion. Ledaren påstod bland annat att Barbara Bergström flög helikopter mellan skolor på skattebetalarnas bekostnad, en fullkomligt grundlös skröna avsedd att skapa bilden av en lyxsökande person, värd att hata och fördöma. ”Det är vår plikt att låta vreden sippra fram”, som Flammans chefredaktör uttryckte det om Engelska Skolans grundare med hänvisning till de påhittade helikopterfärderna.

Flammans lögner är toppen av ett isberg. På Aftonbladets ledarsida, liksom i flera kampanjartade program i Sveriges Television, har precis vad som helst kunnat framföras av nedvärderande påståenden utan saklig grund. Det mest anmärkningsvärda är att normalt källkritiska och faktaorienterade skribenter, som på Expressens ledarsida, tar hårt vinklade kampanjartiklar i till exempel Aftonbladet och Dagens Nyheter som Sanning, utan att göra någon egen faktakontroll.

Senast gäller det ett gymnasium i Trollhättan, som påstås inte ha några hästar i sin utbildning av hästskötare, bara för att skolan inte själv äger de hästar som används i utbildningen. För en fristående betraktare framstår det som utomordentligt rationellt att skolan samarbetar med ridklubbar, med flera, om hästarna. En praktisk lösning av det slag som utvecklas i enskild verksamhet.

Efter hand lär man sig vilka som är opartiska journalister och vilka som är enögda kampanjmakare (som skolreportrarna i DN och SvD). Det bör vara mycket lätt att se även för kollegor, som rimligen vill undgå att beslås med felaktigheter.