Första tisdagen i november är stor valdag i USA. I år hölls två viktiga guvernörsval, i Virginia och New Jersey. Därtill borgmästarval i en rad stora städer. Och så några folkomröstningar.

Väljarnas budskap var entydigt: man ser redan Biden som en misslyckad president, men framförallt reagerar man mot den kulturella vänstervåg som kommit att dominera det demokratiska partiet, med ”defund the police”, ”kritisk rasteori” i skolorna, avskaffande av könsbegreppen och nedvärdering av traditionella kunskaper.

För ett år sedan vann Joe Biden Virginia med tio procentenheter. Nu vann en republikan, Glen Youngkin, med två procenenheter. I New Jersey, där Biden hade en marginal på 16 procentenheter, blev guvernörsvalet helt jämnt. I Buffalo besegrades demokraternas socialistiska kandidat av en ”write in”-kampanj för den moderata sittande borgmästaren Byron Brown, också demokrat. I Minneapolis röstade väljarna ner ett förslag om att omvandla polisen till ett ”trygghetsråd” med 13 procentenheter.

Kort sagt: vänsterns galenskaper möttes av en stark väljarreaktion. Den största förändringen jämfört med för ett år sedan var att välutbildade kvinnor i städernas förorter övergick från demokraterna till republikanerna i stor mängd. Dessa kvinnor tålde inte Donald Trump. Med Trump borta blir andra frågor viktigare för dem, framförallt att inte barnens skola drar iväg i bisarr riktning och att föräldrar ges inflytande över sina barns skolgång.

De här kvinnorna har spelat stor roll förr i amerikanska val. De kallades ”soccer moms” när de ofta stödde Bill Clinton och hans budskap om sammanhållning i civilsamhället. De benämndes ”security moms” när de röstade på George W Bush, av rädsla för terrorattacker. De övergav republikanerna när Trump, med sin pompösa mansstil och anti-intellektualism blev partiets ledare. Nu verkar de återkomma, i oro över Bidens ekonomiska politik men framförallt i försvar för sunt förnuft och föräldrainflytande i skolan.
”Gör inte misstaget att bryta in mellan en mamma och hennes barn”, sa en kommentator på valnatten. Borgerliga partier i Sverige har något att lära här, när den svenska vänstern vill ta bort all makt över skolan från föräldrarna. Här finns en potentiell kampanj som kan bli mycket effektiv från de borgerliga, men som de av obegripliga skäl hittills inte vågat driva.